Vecka 39 på Opalen

Som ni märker så njuter vi på fritids av  det vackra vädret och leker mycket ute.

Vi håller fortfarande på med presenttillverkning till den hemliga kompisen och under veckan kommer presenterna att delas ut. Barnen kommer också uppmuntras att göra ett par utmaningar tillsammans två och två.

Den senaste tiden har vi på skolan fått frågan om hur vi förhåller oss till barnens lek med Pokemonkort. Just nu är det många barn som har med sig dessa kort hemifrån och byter och ”spelar” med varandra. Vi ser att intressen som detta kommer och går. Ibland är det olika kort barnen går igång på, ibland är det kulor eller annat som är aktuellt.

Vi ser att dessa intressen är något som berikar vårt fritidshem, och att se och använda barnens intressen är ett uppdrag vi väldigt tydligt fått från Skolverket. Det finns mycket i detta vi som pedagoger kan använda oss av i vår verksamhet och som vi ser är positivt. Det pågår djupa samtal bland barnen kring nivåer, poäng och vilka kort som är bra och inte. Barnen tränar matematiska förmågor, samt samspel och sociala förmågor. Att ta ansvar för sina kort är också en träning. Vi ser dock att det ibland dyker upp svåra situationer där byten och annat kan vara krångligt och det ibland blir fel för enskilda barn. Vi väljer att jobba aktivt med det för att hjälpa barnen göra rätt mot varandra, och använder dessa tillfällen som lärtillfällen. Är det så att vi upplever att leken med korten absolut inte fungerar för barngruppen, tar vi då beslut om lämpliga åtgärder.

Så, vilka regler är det som gäller med Pokemonkorten?
– I förskoleklassen används inte korten på skoltid, men det är ok på fritidstid. Förskoleklassens elever får inte heller byta med äldre elever.
– För skolbarnen är det ok att använda korten på raster och även på fritidstid.
– Eleverna har själva ansvar för sina kort och pärmar. Det gäller även andra leksaker som tas med till skolan.

I övrigt jobbar vi hela tiden med strukturer och rutiner för att få till en så bra verksamhet som möjligt. Just nu provar vi att ha drop-in-mellis vissa dagar för att barnen inte ska behöva avbryta sin lek utan ska kunna äta mellis när det passar dem. Vi provar och utvärderar sedan.

fullsizerender

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s